Rechtsvormen

Rechtsvormen

Bij het starten van een onderneming komen een hoop zaken kijken. U moet bijvoorbeeld kiezen welke ondernemingsvorm u gaat aannemen. Een ondernemingsvorm wordt ook wel rechtsvorm genoemd.

Verschillende soorten rechtsvormen waar u de keuze uit heeft:

  • Eenmanszaak – Bij deze rechtsvorm wordt een onderneming door 1 persoon gerund. Bijvoorbeeld bij het uitoefenen van een zelfstandig beroep als dokter of tandarts. Hierbij kan de eigenaar personeel in dienst hebben. Een eenmanszaak is geen rechtspersoon, wat betekent dat de eigenaar volledig aansprakelijk is voor de onderneming.
  • Maatschap – Hierbij wordt in samenwerking met anderen een vrij beroep uitgeoefend. Hierbij kunt u denken aan bijvoorbeeld een tandartsenpraktijk. Hierbij geldt dat de maatschap geen rechtspersoon is. Iedere maat is voor een evenredig deel aansprakelijk voor de maatschap.
  • VOF – De afkorting VOF staat voor Vennootschap Onder Firma. Hierbij is in samenwerking met een andere vennoot de onderneming gestart. Hierbij geldt dat de VOF geen rechtspersoon is waardoor iedere vennoot hoofdelijk aansprakelijk is voor de VOF.
  • Man-vrouwfirma – Bij deze speciale ondernemingsvorm geldt dat er een onderneming gestart wordt met de partner. Hierbij zijn de zelfde regels als bij een VOF toepasbaar.
  • CV – Hierbij staat CV als afkorting voor Commanditair Vennootschap. Dit is een ondernemingsvorm waarbij met anderen een onderneming gestart wordt, echter zijn deze andere personen stille vennoten die enkel financiële middelen inbrengen. Hierbij is de eigenaar aansprakelijk voor de onderneming of organisatie maar de vennoot niet.
  • BV – Een Besloten Vennootschap is een veel voorkomende ondernemingsvorm. Deze kan alleen of met anderen opgericht worden. Elk deel wordt vastgelegd bij de notaris. Hierbij geldt tevens dat de BV gezien wordt als rechtspersoon en dus aansprakelijk is voor de onderneming. 

Administratiekantoor Groningen kan u hierin begeleiden. Neem contact op met ons kantoor!

 
Naam:
E-mailadres:
Telefoonnummer:
Bericht: